PROBLEMATIEK

Danielle oktober 13th, 2007

Nadat Kenya ruim 30 jaar onder het bewind van president Moi had gestaan werd er eind 2002 een nieuwe president gekozen. Onmiddelijk na zijn benoeming heeft hij het onderwijs voor de Public Schools vrij gegeven en hoeft er door niemand schoolgeld meer betaald te worden. Aan de ene kant natuurlijk een hele positieve verandering omdat onderwijs nu voor elk kind toegankelijk is. Ook voor de kinderen waarvan de ouders het schoolgeld eerst niet konden betalen. Voor ons waren de gevolgen echter niet te overzien. We sloten het schooljaar in december 2002 af met 600 leerlingen. Twee weken na de start van het nieuwe schooljaar in januari 2003 was dit aantal al gestegen tot meer dan 1000 leerlingen in hetzelfde aantal klaslokalen. Soms zaten er wel 220 kinderen in één klaslokaal. Een ruimte die zeker niet groter is dan een gemiddeld klaslokaal in Nederland.

Het aantal leerlingen is uiteindelijk opgelopen tot ruim 2000. Gelukkig hebben we in de afgelopen jaren nog 8 extra klaslokalen kunnen bijbouwen en een Aula waar momenteel ook 3 klassen zijn ondergebracht. Alle ruimten worden optimaal benut en sinds we in 2010 20 nieuwe leerkreachten hebben bijgekregen van de overheid kan er weer structureel gewerkt worden om het niveau van onderwijs te verhogen. Het gebrek aan ruimte en leerkrachten ging de laatste jaren ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Met zoveel kinderen in één klas onmogelijk was het voor de leraren om ieder kind voldoende aandacht te geven. Daarnaast moesten de meeste kinderen weer (net als vroeger) op de grond zitten, omdat er zo meer kinderen in een klaslokaal passen. Voor de kinderen is het lichamelijk zwaar en moeilijk om goed hun werk te kunnen doen. Het is namelijk erg lastig schrijven als je buurman ongeveer bij je op schoot zit.

Het probleem van ruimtegebrek is ondanks de extra klaslokalen echter nog steeds niet opgelost. Klassen zitten overvol en ook buiten wordt er les gegeven.

Aangezien het in Kenya meestal heel heet is en er tijdens de moesson enorm veel regen valt is dit ook geen oplossing.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply